End Cottage

Location
Edwalton

Project Type
Extension and renovation of period property

Status
Complete

Size
200 sqm

Description

End Cottage is located within the designated Conservation Area of Edwalton and sits within one of the oldest parts of the village. 

The existing site comprised an attractive semi-detached cottage, in need of considerable repair, constructed from red brick with a red tile roof, and an attractive landscape with established mature trees. An unsympathetic separate garage was located adjacent to the property. 

The client approached Design Haus to assist in creating a sympathetic extension that would replace the dilapidated garage and provide extra space. 

In addition to the extension's design, our involvement included adapting the internal layout to provide a larger bedroom, and the opportunity for a guest room and home office which involved utilising some existing spaces to provide additional storage. 

The design process included early consultation with the local planning authority through a pre-application submission to identify any potential problems before a full planning application was submitted. 

On completion, the extension included brickwork detailing to match the existing property, an additional split-level living space, adapted landscaping to meet the new addition and a new carport crafted in oak to remain in keeping with the character of the area.

Design Haus Architecture
Design Haus Architecture
Design Haus Architecture
C:\Users\JamesBrindley\Design Haus Architecture\DHA SharePoint –
End-cottage-floorplan-new-dark2
design-haus-icon

Design Haus Architecture
5 Portland Road
West Bridgford 
Nottingham NG2 6DN

studio@designhausarchitecture.co.uk

Instagram

footer-logos

© Design Haus Architecture Limited. All Rights Reserved. Reg No: 11812019 - Reg Office: 5 Portland Road, West Bridgford, Nottingham NG2 6DN - VAT Reg No: 367902175 | Privacy Notice | Cookie Policy